"ויהי אור" בחיריה


באדיבות: פארק אריאל שרון

בטקס חגיגי בפארק אריאל שרון, במעמד השר להגנת הסביבה, ח"כ גלעד ארדן ובני משפחת שרון,  הודלקו כ-80  אלומות אור בשטח של 3,000 מ"ר המקיפים את הר חירייה הנמצא במרכז הפארק.  החשמל שבאמצעותו מואר ההר מסופק ע"י אנרגיה חלופית ומקורו באשפה ביתית ממוחזרת המופקת על ידי מפעל המחזור של חברת חץ אקולוגיה, הסמוכה להר חירייה שבפארק אריאל שרון.
גופי התאורה שבהם מואר ההר, הינם גופים ייחודיים חוסכי אנרגיה המאפשרים צריכת חשמל נמוכה מהצריכה המקובלת בפרויקט מסוג זה. 
הקמת מערכת התאורה התאפשרה הודות לתרומתה של קרן ברכה, שמקדמת את תכנון וביצוע הפארק בשיתוף עם ממשלת ישראל.

את התאורה המיוחדת, שתאיר את מרגלות הר חירייה המתנשא לגובה של 60 מטר, יוכלו לראות מדי לילה הנוסעים בכביש 4 ובכביש מס' 1 וכן רבבות תיירים שיעברו מעל האזור לקראת נחיתתם בשדה התעופה בן גוריון.
במשך שנים, שימשה חירייה כאתר הפסולת המרכזי של ישראל. 16 מיליון טון אשפה שהוטמנו במקום היוו לאורך השנים סמל להרס, לכלוך והזנחה. לפני כ-10 שנים נסגר האתר להטמנה.
במסגרת תחרות בינלאומית לתכנון השיקום שבה התמודדו 14 אדריכלי נוף מובילים מהארץ ומהעולם נבחרה הצעתו של אדריכל הנוף פיטר לאץ מגרמניה. תכנון התאורה הינו חלק מהתכנון הכולל של פיטר לאץ, לשיקומו ההנדסי והאדריכלי של ההר ובניית הפארק כולו.
העבודות לשיקום ההר החלו לפני מספר חודשים ולדברי גורמים בפארק, בתוך שלוש שנים צפוי להסתיים שלב א' שיאפשר פתיחת חלק מההר לציבור הרחב .

פארק אריאל שרון הינו אחד הפרויקטים הסביבתיים הגדולים בישראל ובעולם ומטרתו  לשמור על הריאה הירוקה האחרונה שנותרה בגוש דן ולהפוך אותה ממטרד סביבתי לנכס לאומי. הפארק, יהיה רחב מימדים (פי שלוש מגודלו של פארק הירקון) ויכלול בתוכו גם הר הפסולת חירייה והפיכתו לפארק פתוח לציבור. למרגלות ההר מוקם פארק תעשיות מחזור כחלק מראיה כוללת לטיפול בבעיית הפסולת.


צילום: קרייג אריאב

במסגרת הקמת הפארק ישוקמו הנחלים איילון ושפירים,  ויוסדר הליך  הניקוז והאיגום  של מי  השיטפונות. זאת, על מנת למנוע את ההצפות החוזרות בדרום תל אביב, חולון ובשכונות הסמוכות. במסגרת תכנית הניקוז הועסקו אנשי מקצוע בינלאומיים שפעלו במשותף על מנת לפתור את אחת הבעיות החברתיות והסביבתיות הקשות מהן סובל איזור דרום גוש דן מזה שנים רבות. עבודות הניקוז בשטח כבר החלו באמצעות רשות הניקוז. 
הפארק יוקם לפי עקרונות של שמירת הסביבה - שימור משאבי טבע ומורשת, פיתוח בר-קיימא וחינוך סביבתי.

ציפי איסר-איציק, מנכ"ל אדם טבע ודין ומ"מ יו"ר דירקטוריון הפארק, אמרה : "אין ספק שמדובר ביום חג למדינת ישראל בכלל ולשוחרי הסביבה בפרט. אנו חוגגים היום את ניצחון יופייה של החברה האזרחית, שהוכיחה כי באמצעות מאבק ציבורי ניתן להתגבר על ניסיונות לפגוע בערכי טבע, נוף ומורשת. הפארק ישמש בעתיד כשני מיליון תושבים באזור דרום גוש דן ותושבי המדינה בכלל, ויהווה סמל לצדק סביבתי וחברתי בין דורי. אמנם מדובר בתהליך שכבר נמשך ועוד ימשך שנים רבות, אבל נחישות ודבקות במטרה מוכיחים כי המאמץ השתלם והסימנים הראשונים המעידים על תחילת הביצוע לפנינו כעת, ואליהם יתווספו עוד רבים בעתיד".

ד"ר מרטין וייל, מנהל  קרן ברכה, אמר במהלך האירוע:"חירייה מעידה על ההצלחה של הארגונים הסביבתיים, שלמרות הביקורת הרבה המוטחת בהם, בזכות  נחישות ומאבקים ציבוריים, משיגים הישגים גדולים מאד למען שמירת הסביבה, איכות החיים והצדק החברתי במדינת ישראל".

באירוע השתתפו ראשי הארגונים הסביבתיים, בני משפחתו של אריאל שרון, ראשי ערים ומועצות הסמוכות להר חירייה, תושבים, אדריכלי הפארק ועוד מאות אורחים מהארץ ומהעולם.